​Χλαμύδια

Τι είναι τα χλαμύδια;

Τα χλαμύδια είναι παθογόνοι μικροοργανισμοί που μεταδίδονται σεξουαλικά σε άνδρες και γυναίκες. Οι χλαμυδιακές λοιμώξεις αποτελούν το συχνότερο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα. Προσβάλλουν συνήθως νέα άτομα που είναι σεξουαλικά περισσότερο ενεργά και αλλάζουν συχνότερα συντρόφους. Έχει υπολογιστεί ότι 1 στις 15 σεξουαλικά δραστήριες γυναίκες 14-19 ετών πάσχει από χλαμυδιακή λοίμωξη.

Πως μεταδίδονται τα χλαμύδια;

Τα χλαμύδια μεταδίδονται κατά την σεξουαλική επαφή με μολυσμένο άτομο και στον τοκετό από την μητέρα στο νεογνό. Η σεξουαλική επαφή μπορεί να είναι κολπική, πρωκτική, στοματική. Τα χλαμύδια μπορεί να μεταδοθούν ακόμη και αν δεν υπάρξει εκσπερμάτιση. Άτομα τα οποία στο παρελθόν νόσησαν από χλαμυδιακή λοίμωξη και θεραπεύτηκαν μπορεί να μολυνθούν και πάλι από σεξουαλική επαφή με μολυσμένο άτομο.
Τα χλαμύδια είναι παθογόνοι μικροοργανισμοί που μεταδίδονται σεξουαλικά σε άνδρες και γυναίκες.

Τι προκαλούν τα χλαμύδια;

Τα χλαμύδια προκαλούν λοιμώξεις στο ουρογεννητικό σύστημα ανδρών και γυναικών, πρόωρο τοκετό, οφθαλμικές λοιμώξεις και πνευμονία στα νεογνά μητέρων που πάσχουν. Εκδηλώνεται ανάλογα με το είδος της σεξουαλικής επαφής με ουρηθρίτιδα, πρωκτίτιδα, φαρυγγίτιδα, κολπίτιδα, τραχηλίτιδα. Δεδομένου ότι τις περισσότερες φορές οι χλαμυδιακές λοιμώξεις δεν έχουν συμπτώματα, το άτομο δεν γνωρίζει ότι πάσχει και δεν κάνει θεραπεία. Αυτό οδηγεί σε μόνιμες και μη αναστρέψιμες βλάβες στο αναπαραγωγικό σύστημα που οδηγούν σε μείωση της γονιμότητας και στείρωση.

Ποια είναι τα συμπτώματα μιας χλαμυδιακής λοίμωξης;

Συνήθως δεν υπάρχουν συμπτώματα. Αν υπάρξουν μπορεί να εμφανιστούν αρκετές εβδομάδες μετά την έκθεση. Μπορεί να παρουσιαστεί έκκριμα από τον γυναικείο κόλπο (κολπίτιδα), έκκριμα από την ανδρική ουρήθρα (ουρηθρίτιδα), οίδημα και πόνος στον ένα ή και τους δυο όρχεις (επιδιδυμίτιδα), ή αίσθημα καψίματος στην διάρκεια της ούρησης. Στον πρωκτό μπορεί να εμφανιστεί έκκριμα, πόνος, αιμορραγία (πρωκτίτιδα).

Πως αντιμετωπίζονται τα χλαμύδια;

Οι λοιμώξεις από χλαμύδια αντιμετωπίζονται εύκολα με την ενδεδειγμένη αντιμικροβιακή αγωγή. Ωστόσο το πρόβλημα που υπάρχει είναι ότι ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών με χλαμύδια δεν αντιλαμβάνονται την νόσο, δεν έχουν συμπτώματα και έτσι δεν ζητούν ιατρική βοήθεια. 70% των γυναικών και 50% των ανδρών που πάσχουν δεν αντιλαμβάνονται την νόσο. Έτσι μια λοίμωξη από χλαμύδια μπορεί να εμφανίσει επιπλοκές που οδηγούν μεταξυ των άλλων σε υπογονιμότητα. Κάθε σεξουαλικά δραστήρια γυναίκα πρέπει να ελέγχεται σε ετήσια βάση για χλαμύδια. Η χρήση του προφυλακτικού αποτελεί το βασικό μέσο πρόληψης των χλαμυδιακών λοιμώξεων.

Τι γίνεται με τον/την/τους συντρόφους;

Εάν ένα άτομο νοσήσει από χλαμυδιακή λοίμωξη και κάνει θεραπεία, πρέπει να ενημερώσει όλους τους σεξουαλικούς συντρόφους που είχε τους τελευταίους 2 μήνες ώστε να κάνουν θεραπεία και αυτοί. Το άτομο που κάνει θεραπεία μπορεί να έχει ξανά σεξουαλικές επαφές, 7 ημέρες μετά από αντιβιοτική θεραπεία μονής δόσης ή μετά από 7ημερη αντιβιοτική αγωγή.

100.000.000 νέες περιπτώσεις απο χλαμύδια ετησίως

paschalidis-admin​Χλαμύδια