Τι είναι η σύφιλη;
Η σύφιλη είναι ένα σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα που προκαλείται από το βακτήριο Treponema pallidum. Αν δεν θεραπευτεί αποτελεσματικά μπορεί να προκαλέσει μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας ακόμη και θάνατο.
Είναι συχνή η σύφιλη;
Η σύφιλη δεν αποτελεί το συχνότερο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα, ωστόσο έχει μια αξιόλογη συχνότητα και πρέπει πάντα να λαμβάνεται υπόψη.
Πως μεταδίδεται η σύφιλη;
Η σύφιλη μεταδίδεται εύκολα με σεξουαλική επαφή (κολπική, στοματική, πρωκτική) με μολυσμένο άτομο. Μεταδίδεται σε κάποιο άνθρωπο όταν έρθει σε επαφή με το συφιλιδικό έλκος άλλου ανθρώπου. Τα συφιλιδικά έλκη είναι πληγές που εντοπίζονται στα εξωτερικά γεννητικά όργανα ανδρών και γυναικών, στον κόλπο, στον πρωκτό και στο ορθό. Οι πληγές αυτές μπορεί να βρίσκονται στα χείλη και το στόμα.
Η σύφιλη είναι συχνότερη σε ομοφυλόφιλους άνδρες, σε άτομα με πολλούς συντρόφους που δεν χρησιμοποιούν προφυλακτικό στις σεξουαλικές επαφές τους, Η μετάδοση της σύφιλης προλαμβάνεται με την χρήση προφυλακτικού κατά την διάρκεια των σεξουαλικών επαφών.
Σύφιλη επίσης μπορεί να μεταδώσει μια γυναίκα κατά την διάρκεια της κύησης στο έμβρυο της.
Ασθενείς που θεραπεύθηκαν απο την νόσο μπορεί να επαναμολυνθούν.
Ποιές είναι οι εκδηλώσεις της σύφιλης;
Συχνά η σύφιλη μπορεί να είναι ασυμπτωματική (να μην υπάρχει κανένα σύμπτωμα ή σημείο της νόσου).
Πρωτογόνος σύφιλη (πρώτο στάδιο)
Χαρακτηρίζεται απο την εμφάνιση του συφιλιδικού έλκους (πληγή) σε πέος, αιδοίο, κόλπο, στόμα ή πρωκτό. Αντιστοιχεί στο σημείο εισόδου των βακτηρίων στο σώμα. Είναι ανώδυνο και ανάλογα με την εντόπιση του μπορεί να μην γίνει αντιληπτό απο τον ασθενή. Εμφανίζεται 10 – 90 ημέρες (συνήθως 3 εβδομάδες) μετά από την μόλυνση και είναι πολύ μεταδοτικό στους σεξουαλικούς συντρόφους. Επουλώνεται αυτόματα σε 3-6 εβδομάδες, ανεξάρτητα από το αν γίνει θεραπεία ή όχι. Σπάνια μπορεί να εμφανιστούν πολλαπλά έλκη (πληγές), που μπορεί να είναι επώδυνα.
Δευτερογόνος σύφιλη (δεύτερο στάδιο)
Είναι το επόμενο στάδιο που προχωρά η νόσος αν δεν γίνει θεραπεία. Το στάδιο αυτό είναι πολύ μολυσματικό. Αναπτύσσεται 3-6 εβδομάδες μετά την εμφάνιση του συφιλιδικού έλκους. Σε αυτό το στάδιο τα βακτήρια διασπείρονται μέσω της κυκλοφορίας του αίματος και προκαλούν βλάβες σε διάφορα σημεία όπως το δέρμα (εξάνθημα χωρίς κνησμό), το στόμα (λευκές πλάκες), οι λεμφαδένες (διόγκωση), το τριχωτό κεφαλής (αλωπεκία – τριχόπτωση). Επίσης μπορεί να προκαλέσουν κώφωση, οφθαλμολογικά προβλήματα, προβλήματα σε ήπαρ, νεφρούς ή εγκέφαλο. Αν δεν γίνει θεραπεία το εξάνθημα και οι άλλες εκδηλώσεις αυτού του σταδίου εξαφανίζονται αυτόματα μετά απο αρκετές εβδομάδες. Ωστόσο οι εκδηλώσεις αυτές μπορεί να έχουν εξάρσεις και υφέσεις για 2 χρόνια.
Λανθάνουσα (ασυμπτωματική) σύφιλη ( τρίτο στάδιο)
Αν δεν θεραπευθεί, προχωρά σε αυτό το στάδιο, που διαρκεί αρκετά χρόνια χωρίς κανένα σύμπτωμα ή σημείο της νόσου. Ωστόσο μπορεί να διαγνωσθεί εργαστηριακά με ειδική εξέταση αίματος.
Τριτογόνος σύφιλη (τέταρτο στάδιο)
Αν δεν θεραπευθεί κατάλληλα, περνά σε αυτό το στάδιο, αρκετά χρόνια μετά την μόλυνση. Το 15% από τους ανθρώπους που μολύνθηκαν με σύφιλη και δεν θεραπεύτηκαν, αργότερα εμφανίζουν νευρολογικά προβλήματα ( παραλύσεις, άνοια, βαθμιαία τύφλωση). Η νόσος μπορεί να προκαλέσει βλάβες σε όργανα όπως ο εγκέφαλος, η καρδιά, τα αιμοφόρα αγγεία, το ήπαρ, τα οστά και οι αρθρώσεις. Αυτές οι βλάβες μπορεί να είναι θανατηφόρες.
Εργαστηριακος ελεγχος συφιλης
Υπάρχουν ειδικές εργαστηριακές εξετάσεις με τις οποίες τίθεται η διάγνωση της νόσου και ελέγχεται η αποτελεσματικότητα της θεραπείας.
Πως θεραπεύεται η σύφιλη;
Η θεραπεία της σύφιλης είναι απλή. Θεραπεύεται με την κατάλληλη αντιβιοτική αγωγή ενώ απαιτείται εργαστηριακός επανέλεγχος ώστε να τεκμηριωθεί ότι η θεραπεία ήταν αποτελεσματική.