Αποτρίχωση με Laser

Αποτρίχωση με Laser

Στην laser αποτρίχωση χρησιμοποιείται μια έντονη και συμπυκνωμένη δέσμη μονοχρωματικού φωτός. Προσπίπτει στο δέρμα και αφήνοντας τo άθικτο, απορροφάται από τη μελανίνη (σκούρα χρωστική) του στελέχους και του βολβού της τρίχας, καταστρέφοντας επιλεκτικά μόνο αυτήν, χωρίς να επηρεάζει τον γύρω ιστό (φαινόμενο της επιλεκτικής φωτοθερμόλυσης). Επειδή οι τρίχες αναπτύσσονται με κυκλικό τρόπο, απαιτούνται επανειλημμένες θεραπείες αποτρίχωσης με laser για την καταστροφή τους. Σταδιακά και επιλεκτικά καταστρέφονται τα κύτταρα που παράγουν τις τρίχες, οι οποίες είτε δεν επανεκφύονται, είτε μετασχηματίζονται σε άχροες, λεπτές και χνοώδεις, αόρατες στην ουσία στο γυμνό μάτι.

​Είναι πολύ σημαντικό η κάθε συνεδρία αποτρίχωσης με laser να γίνεται στην κατάλληλη χρονική στιγμή, δεδομένου ότι με τις τρίχες που βρίσκονται στην πρώιμη αναγενή φάση (αυτές που μόλις εμφανίζονται) έχουμε μεγαλύτερο ποσοστό ριζικής καταστροφής.

Ενδεικτικά, οι θεραπείες αποτρίχωσης με laser στο πρόσωπο γίνονται κάθε 4 εβδομάδες, σε κορμό, μασχάλες, μπικίνι κάθε 6-8 εβδομάδες και στα πόδια κάθε 8 εβδομάδες.

O αριθμός των συνεδριών αποτρίχωσης με laser που απαιτούνται εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως:

  • την περιοχή που θεραπεύεται
  • την ποιότητα των τριχών
  • την ηλικία
  • συνυπάρχουσες ορμονικές διαταραχές
  • το σωματικό βάρος
  • τη λήψη φαρμάκων
  • το μεταβολισμό
  • την κληρονομική προδιάθεση
  • και ορισμένες παθολογικές καταστάσεις

Διαδικασία Αποτρίχωσης με Laser

Πριν από κάθε συνεδρία αποτρίχωσης με laser το μηχάνημα απαιτεί τη ρύθμιση πολλών παραμέτρων από δερματολόγο. Οι ρυθμίσεις αυτές αποτελούν το κλειδί για την επιτυχημένη έκβαση κάθε συνεδρίας. Οι παράμετροι που ρυθμίζονται είναι: η ενέργεια, η διάρκεια παλμού, η συχνότητα, η ψύξη, η διάμετρος της δέσμης του laser, κλπ. Όλα αυτά απαιτούν εξειδικευμένες γνώσεις δερματολογίας καθώς και εμπειρία στην αποτρίχωση με laser. Παρόλα αυτά δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο άτομα χωρίς την ειδικότητα του δερματολόγου να προσπαθούν να ρυθμίσουν μηχανήματα laser, με αποτέλεσμα την έλλειψη αποτελεσματικότητας ή την εμφάνιση ανεπιθύμητων αντιδράσεων. Η εκτέλεση της συνεδρίας και η σάρωση της υπό θεραπειάς περιοχής γίνεται από κατάλληλα εκπαιδευμένο ιατρικό ή νοσηλευτικό προσωπικό. Τα μηχανήματα με τα οποία πραγματοποιείται η αποτρίχωση με laser είναι εξοπλισμένα με ειδικές συσκευές ψύξεως που μειώνουν την ενόχληση και προστατεύουν το δέρμα από την υπερθέρμανση και από παροδικές μελαγχρωματικές αλλοιώσεις.

Αποτελέσματα Αποτρίχωσης με Laser

​Το ποσοστό των τριχών που καταστρέφονται μόνιμα ανά συνεδρία αποτρίχωσης με laser, ποικίλλει από περιοχή σε περιοχή, με περιοχές όπου το δέρμα είναι λεπτότερο (πχ. μασχάλες και μπικίνι) να απαντούν πιο γρήγορα, ενώ περιοχές με πιο παχύ δέρμα (πχ πλάτη και πηγούνι) να απαντούν πιο αργά.

Η μείωση της τριχοφυΐας μετά από κάθε συνεδρία αποτρίχωσης με laser είναι 10-25%.

Οι τρίχες που επανεκφύονται μετά από τη θεραπεία τείνουν να είναι λεπτότερες.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστούν κάποιες επιπλέον συνεδρίες όπου θεραπεύονται ελάχιστες απομένουσες τρίχες.

paschalidis-adminΑποτρίχωση με Laser