Θηλώματα

Τι είναι τα θηλώματα;

Τα θηλώματα του δέρματος είναι δερματικοί όγκοι μεγέθους 1-3 χιλιοστών, στο χρώμα του δέρματος ή λίγο πιο σκουρόχρωμοι. Εμφανίζονται κυρίως στο λαιμό, στις μασχάλες, στη βουβωνική χώρα και στους μαστούς. Οφείλονται συνήθως στον ιό HPV. Η μετάδοσή τους γίνεται εύκολα από το ένα σημείο του σώματος στο άλλο καθώς και από το ένα άτομο στο άλλο μέσω σωματικής επαφής. Τα θηλώματα γεννητικών οργάνων μεταδίδονται με σεξουαλική επαφή και αυξάνουν τον κίνδυνο προσβολής από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Τα θηλώματα του δέρματος είναι δερματικοί όγκοι μεγέθους 1-3 χιλιοστών, στο χρώμα του δέρματος ή λίγο πιο σκουρόχρωμοι. Εμφανίζονται κυρίως στο λαιμό, στις μασχάλες, στη βουβωνική χώρα και στους μαστούς. Οφείλονται συνήθως στον ιό HPV.Πώς αντιμετωπίζονται τα θηλώματα;

Τα θηλώματα αντιμετωπίζονται ανάλογα με τον τύπο τους, το μέγεθός τους και το σημείο όπου εμφανίζονται. Ορισμένοι τύποι θηλωμάτων υποχωρούν χωρίς θεραπεία. Τα θηλώματα στους μαστούς και στο κεφάλι αφαιρούνται με χειρουργική επέμβαση. Τα θηλώματα στα γεννητικά όργανα εξαλείφονται με κρυοθεραπεία, laser ή χρήση ραδιοσυχνοτήτων. Είναι σημαντικό να αντιμετωπίζονται εγκαίρως, καθώς μπορεί να προκαλέσουν μόνιμες ουλές.

paschalidis-adminΘηλώματα