Καρκίνος του Δέρματος

Τι είναι ο καρκίνος του δέρματος;

Ο καρκίνος του δέρματος είναι κακοήθης νεοπλασία του δέρματος. Οι πιο συχνοί τύποι του καρκίνου του δέρματος είναι το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα και το μελάνωμα. Εκδηλώνεται με δερματικές αλλοιώσεις, πληγές που δεν επουλώνονται, ελιές με ακαθόριστο σχήμα που διογκώνονται και αιμορραγούν, ή κόκκινες κηλίδες.

Το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα είναι ένας αργά αναπτυσσόμενος καρκίνος που συνήθως δεν κάνει μεταστάσεις σε άλλα σημεία του σώματος. Το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα επίσης σπάνια κάνει μεταστάσεις αλλά πιο συχνά από το βασικοκυτταρικό. Το μελάνωμα είναι ένας ιδιαίτερα επιθετικός τύπος καρκίνου, με συχνές μεταστάσεις.

Σε ποιους παράγοντες οφείλεται ο καρκίνος του δέρματος;

Άτομα με πολλές κρεατοελιές στο σώμα τους έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του δέρματος. Ο κίνδυνος επίσης αυξάνεται από την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία χωρίς προστασία και από τα ηλιακά εγκαύματα. Η κληρονομικότητα παίζει επίσης ρόλο στην ανάπτυξη του μελανώματος. Τέλος, άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα και μάτια είναι περισσότερο επιρρεπείς στην εμφάνιση καρκίνου του δέρματος.

Ο καρκίνος συνήθως εκδηλώνεται μετά την ηλικία των 50, αλλά τα καταστροφικά αποτελέσματα του ήλιου έχουν ξεκινήσει από μικρότερη ηλικία. Κατά συνέπεια, η πρόληψη πρέπει να ξεκινήσει από την παιδική ηλικία.

Ο καρκίνος του δέρματος είναι κακοήθης νεοπλασία του δέρματος. Οι πιο συχνοί τύποι του καρκίνου του δέρματος είναι το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα και το μελάνωμα.Αντιμετώπιση καρκίνου του δέρματος

Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του δέρματος μπορεί να οδηγήσει στην πλήρη αντιμετώπισή του. Ο τακτικός έλεγχος των σπίλων από το δερματολόγο είναι ο πιο σίγουρος τρόπος να εντοπιστεί ενδεχόμενη κακοήθεια και να αντιμετωπιστεί άμεσα, πριν γίνουν μεταστάσεις.

Η βλάβη αφαιρείται με χειρουργική επέμβαση και στη συνέχεια πραγματοποιείται βιοψία. Μπορεί επίσης να χρειαστεί ο ασθενής να ακολουθήσει χημειοθεραπεία για κάποιο χρονικό διάστημα.

paschalidis-adminΚαρκίνος του Δέρματος