Γονόρροια – Βλεννόροια

Τι είναι η γονόρροια (βλεννόροια);

Η γονόρροια (βλεννόροια) είναι ένα σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα που προκαλείται από το βακτήριο Neisseria gonorrhoae (γονόκοκκος). Η γονόρροια (βλεννόροια) μπορεί να αναπτυχθεί εύκολα μέσα στις θέρμες και υγρές περιοχές του αναπαραγωγικού μας συστήματος, όπως ο τράχηλος, η μήτρα, οι σάλπιγγες στις γυναίκες και η ουρήθρα σε άνδρες και γυναίκες. Το βακτήριο μπορεί επίσης να αναπτυχθεί στο στόμα, το φάρυγγα, τα μάτια και τον πρωκτό.

Η γονόρροια (βλεννόρροια) είναι ένα σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα που προκαλείται από ένα βακτήριο.Πόσο συχνή είναι η γονόρροια (βλεννόροια);

​Η γονόρροια (βλεννόρροια) είναι πολύ συχνή μολυσματική σεξουαλικά μεταδιδόμενη νόσος. Είναι συχνή σε νεαρά άτομα, ομοφυλόφιλους άνδρες, άτομα με πολλαπλούς ερωτικούς συντρόφους και άτομα που δεν χρησιμοποιούν προφυλακτικό.

Πως μολύνονται οι άνθρωποι;

Η γονόρροια μεταδίδεται εύκολα. Ένα άτομο μπορεί να μολυνθεί έχοντας σεξουαλική επαφή με άτομο που έχει γονόρροια (βλεννόροια). Η σεξουαλική επαφή μπορεί να είναι κολπική, πρωκτική, στοματική. Μπορεί να μεταδοθεί μέσω υγρών χωρίς να υπάρξει καν εκσπερμάτιση. Μπορεί επίσης να μεταδοθεί από την μητέρα στο παιδί κατά την διάρκεια του τοκετού, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε οφθαλμική λοίμωξη και τύφλωση αν δεν αντιμετωπιστεί.

Άτομα που είχαν στο παρελθόν γονόρροια (βλεννόροια) και θεραπεύθηκαν μπορεί να μολυνθούν και πάλι μετά από σεξουαλική επαφή με άτομο που έχει αθεράπευτη γονόρροια.

Ποια είναι τα συμπτώματα της γονόρροιας (βλεννόροιας);

Περισσότεροι απο το 50% των γυναικών και 10% των ανδρών με γονόρροια είναι ασυμπτωματικοί (δεν έχουν συμπτώματα). Όταν η γονόρροια προσβάλλει φάρυγγα και πρωκτό δεν υπάρχουν συμπτώματα.

Στους άνδρες υπάρχει αίσθημα καύσου κατά την ούρηση ή ένα λευκό, κίτρινο ή πράσινο έκκριμα από την ουρήθρα στο πέος που συνήθως εμφανίζεται 1-14 ημέρες μετά την μόλυνση. Μερικές φόρες υπάρχει πόνος και οίδημα στους όρχεις. Παρόλα αυτά μερικοί άνδρες με γονόρροια (βλεννόρροια) δεν έχουν καθόλου συμπτώματα.

Στις γυναίκες τις περισσότερες φορές δεν υπάρχουν συμπτώματα γονόρροιας (βλεννόρροιας). Ακόμη και όταν υπάρχουν είναι τόσο ήπια που συγχέονται συμπτώματα κυστίτιδας ή κολπίτιδας. Τα αρχικά συμπτώματα είναι αίσθηση πόνου ή καύσου κατά την ούρηση, αυξημένο έκκριμα από τον κόλπο ή αίμα μεταξυ των δυο εμμήνων ρύσεων. Οι γυναίκες με γονόρροια (βλεννόρροια) κινδυνεύουν από τις σοβαρές επιπλοκές της νόσου ακόμη και αν η γονόρροια έχει ήπια ή καθόλου συμπτώματα.

Τα συμπτώματα από λοίμωξη του ορθού σε άνδρες και γυναίκες είναι έκκριμα, κνησμός, καύσος, πληγές, αίμα, ή πόνος στην αφόδευση.

Στη λοίμωξη του φάρυγγα συνήθως δεν υπάρχουν συμπτώματα.

Ποιές είναι οι εργαστηριακές εξετάσεις που πρέπει να γίνουν ;

Μετά απο την κλινική εξέταση, ο δερματολόγος μπορεί να ζητήσει ειδικές εργαστηριακές εξετάσεις απο ουρήθρα, ούρα, κόλπο, φάρυγγα, πρωκτό.

Πως θεραπεύεται η γονόρροια (βλεννόροια);

Η γονόρροια (βλεννόροια) θεραπεύεται με την κατάλληλη αντιβιοτική αγωγή το συντομότερο δυνατό, διότι μπορεί να προκληθούν επιπλοκές.

Ποιες είναι οι επιπλοκές της γονόρροιας (βλεννόροιας);

Χωρίς θεραπεία η γονόρροια μπορεί να διασπαρεί σε άλλα όργανα και να προκληθούν σοβαρές επιπλοκές.

Στις γυναίκες μπορεί να εξαπλωθεί και να προσβάλλει την μήτρα ή τις σάλπιγγες. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια ή πολύ έντονα με πυρετό και πόνο στην κοιλιά. Η προσβολή μήτρας και σαλπίγγων από γονόρροια οδηγεί σε στείρωση ενώ αυξάνει τον κίνδυνο έκτοπης κύησης (κύηση εκτός μήτρας) μια κατάσταση απειλητική για την ζωή της γυναίκας.

Στους άνδρες όταν εξαπλωθεί στην επιδιδυμίδα μπορεί να προκαλέσει στείρωση.

Επίσης αν η γονόρροια (βλεννόροια) μείνει χωρίς θεραπεία, σπάνια μπορεί να εξαπλωθεί στο αίμα και τις αρθρώσεις (κατάσταση απειλητική για την ζωή).

Τι γίνεται με τον/την/τους συντρόφους;

Πρέπει να ενημερωθούν όλοι οι σύντροφοι των τελευταίων 2  μηνών ώστε να εξετασθούν και να κάνουν θεραπεία.

Οι σεξουαλικές επαφές μπορεί να αρχίσουν αφού ολοκληρωθεί η θεραπεία.

Είναι σαφές ότι η χρήση προφυλακτικού προλαμβάνει την γονόρροια (βλεννόροια).

paschalidis-adminΓονόρροια – Βλεννόροια