Ψώρα

Τι είναι η ψώρα;

Η ψώρα προκαλείται από το άκαρι Sarcoptes scabiei και μπορεί να είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα. Μεταδίδεται μετά από στενή σωματική επαφή ή σεξουαλική επαφή με κάποιον που πάσχει. Άτομα που έχουν προσβληθεί στο παρελθόν και θεραπεύθηκαν μπορεί να αναμολυνθούν.

Πως εκδηλώνεται η ψώρα;

Στην ψώρα υπάρχει έντονος κνησμός που εμφανίζεται έως και 4-6 εβδομάδες από την μόλυνση. Αυτός είναι και ο λόγος που πρέπει να ενημερώνονται και να θεραπεύονται ολοι οι σύντροφοι των τελευταίων 6 εβδομάδων. Μπορεί να υπάρχουν αργυρόχροες γραμμές μήκους έως 0,5cm ανάμεσα σε δάκτυλα, σε καρπούς, αγκώνες, θηλές μαστών και γεννητικά όργανα. Αυτές οι γραμμές είναι οι στοές που σκάβει το άκαρι στο δέρμα. Επίσης μπορεί να υπάρχουν κόκκινα εξογκώματα με κνησμό στην γεννητική περιοχή.

Ποια είναι η θεραπεία της ψώρας;

Η θεραπεία είναι απλή. Εφαρμόζονται τοπικά σκευάσματα (κρέμες, λοσιόν) σύμφωνα με τις οδηγείς του δερματολόγου.

Τα ρούχα και τα κλινοσκεπάσματα πρέπει να πλένονται σε θερμοκρασία > 50 βαθμούς (καυτό πρόγραμμα) και να σιδερώνονται. Εναλλακτικά μπορεί να κλείνονται σε πλαστική σακούλα για τουλάχιστον 3 ημέρες.

Πρέπει να αποφεύγεται οποιαδήποτε επαφή με τον σύντροφο μέχρι να θεραπευθεί.

Ποιες είναι οι επιπλοκές της ψώρας;

Μετά τη ολοκλήρωση της θεραπείας ο κνησμός μπορεί να συνεχίσει για αρκετές εβδομάδες (μεταψωρικός κνησμός). Απλές μαλακτικές κρέμες θα ανακουφίσουν από αυτόν τον κνησμό.

Σε ανοσοκατασταλμένους ασθενείς όπως αυτοί με HIV μπορεί να εμφανιστεί μια ιδιαίτερη μορφή ψώρας, η εφελκιδοποιημένη ψώρα. Αυτή η μορφή είναι πολύ μεταδοτική και χαρακτηρίζεται από εξογκώματα σε παλάμες, πέλματα, γλουτούς, μασχάλες και τριχωτό κεφαλής. Χρειάζεται μεγαλύτερο χρόνο θεραπείας και απομόνωση.

Δεν υπάρχει κάποια επίπτωση στην κύηση ή στο έμβρυο.

paschalidis-adminΨώρα