Μολυσματική Τέρμινθος

Τι είναι η μολυσματική τέρμινθος;

Πρόκειται για δερματική λοίμωξη που προκαλείται από τον ιό Molluscum contagiosum. Όταν εντοπίζεται στην γεννητική περιοχή θεωρείται σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα.

Πως μεταδίδεται η μολυσματική τέρμινθος;

Η μολυσματική τέρμινθος της γεννητικής περιοχής μεταδίδεται από την άμεση επαφή δέρμα με δέρμα στην διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, με την κοινή χρήση σφουγγαριών και πετσετών . Επίσης μπορεί να μεταδοθεί από την μητέρα στο νεογνό κατά την διάρκεια του τοκετού.

Πως εμφανίζεται η μολυσματική τέρμινθος;

Η μολυσματική τέρμινθος της γεννητικής περιοχής εμφανίζεται 2 εβδομάδες έως και 6 μήνες μετά την μόλυνση με εξογκώματα μεγέθους 2-5 mm στην γεννητική περιοχή. Συνήθως δεν υπάρχουν ενοχλήσεις. Σπάνια μπορεί να υπάρχει κνησμός. Οι βλάβες μπορεί να είναι μια ή πάρα πολλές.

Πως γίνεται η διάγνωση της μολυσματικής τερμίνθου;

Η διάγνωση γίνεται στο δερματολογικό ιατρείο μετά από εξέταση με ειδικό εξοπλισμό.

Πως θεραπεύεται η μολυσματική τέρμινθος;

Μερικές φορές οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου της γεννητικής περιοχής μπορεί να εξαφανιστούν αυτόματα σε 6-12 μήνες. Όμως επειδή η νόσος είναι πολύ μεταδοτική, στο διάστημα αυτό ο ασθενής μπορεί να μεταδίδει την νόσο στην σύντροφο του. Συνεπώς η θεραπεία είναι απαραίτητη. Η θεραπεία στοχεύει στην καταστροφή των βλαβών με :

  • Κρυοπηξία
  • Διαθερμοπηξία
  • Απόξεση
  • Τοπικά φάρμακα (ποδοφυλλοτοξίνη, κλπ)

Η μέθοδος που υπερέχει κατά πολύ έναντι των άλλων είναι η κρυοπηξία, καθώς δίνει το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα, έχει την μικρότερη “ταλαιπωρία” και  επιτρέπεται στην διάρκεια της κύησης.

paschalidis-adminΜολυσματική Τέρμινθος