Κνίδωση

Τι είναι η κνίδωση;

Η κνίδωση είναι μια συχνή, μη μεταδοτική νόσος με κνησμώδεις πομφούς. Ο πομφός είναι ένα παροδικό, ροζ φούσκωμα του δέρματος, με φαγούρα (κνησμό). Εξαφανίζεται χωρίς να αφήνει κάποιο ίχνος και έχει διάφορα μεγέθη και σχήματα. Διακρίνεται σε οξεία κνίδωση και χρόνια κνίδωση.

Η οξεία κνίδωση προσβάλλει το 20% του πληθυσμού τουλάχιστον μια φορά στην διάρκεια της ζωής τους. Είναι συχνότερη σε παιδιά, εφήβους και νέους ενήλικες.

Η χρόνια κνίδωση είναι λιγότερο συχνή, διαρκεί > 6 εβδομάδες και προσβάλλει το 1,5% του πληθυσμού. Μπορεί να διαρκεί μήνες, χρόνια ή δεκαετίες με εξάρσεις και υφέσεις.

Ποια είναι τα αίτια της κνίδωσης;

Μπορεί να προκαλείται από ιογενείς ή μικροβιακές λοιμώξεις, φάρμακα, αλλεργίες (π.χ. σε είδη τροφών, δηλητήριο μέλισσας, δηλητήριο σφήκας), φυσικά αίτια (κρύο, ζέστη, ήλιος, πίεση, τριβή, άσκηση), αυτοάνοσα, παρασιτικές λοιμώξεις, .  Ωστόσο στο 50% των περιπτώσεων το αίτιο παραμένει ασαφές.

Πως εκδηλώνεται η κνίδωση ;

Εκδηλώνεται με πομφούς και αγγειοοίδημα, τα οποία εμφανίζονται μαζί ή χωριστά. Οι πομφοί έχουν φαγούρα και κάψιμο, ενώ εξαφανίζονται σε 1-24 ώρες. Το αγγειοοίδημα αναφέρεται σε πρησμένες περιοχές δέρματος (πχ. χείλη) που μπορεί να έχουν κνησμό ή πόνο. Το αγγειοοίδημα διαρκεί έως και 3 ημέρες.

Πως αντιμετωπίζεται η κνίδωση;

Αν υπάρχει γνωστός αιτιολογικός παράγοντας πρέπει να αποφεύγεται όσο είναι δυνατό.

Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται κυρίως είναι τα αντισταμινικά.

paschalidis-adminΚνίδωση