Σπίλοι (ελιές) στην παιδική ηλικία

Τι είναι οι σπίλοι (ελιές);

Οι σπίλοι είναι καλοήθεις, καλά περιεγραμμένες, μελαγχρωματικές βλάβες που αποτελούνται από ομάδες μελανοκυττάρων. Τα μελανοκύτταρα έχουν την ικανότητα να παράγουν μελανίνη. Η μελανίνη είναι μια χρωστική που προστατεύει το δέρμα έναντι της υπεριώδους ακτινοβολίας.

Ποια είναι τα είδη σπίλων στην παιδική ηλικία;

  • Συγγενείς σπίλοι : είναι ελιές που υπάρχουν στην γέννηση ή εμφανίζονται τις πρώτες εβδομάδες ή μήνες μετά την γέννηση. Ανάλογα με το μέγεθος διακρίνονται σε α) μικρούς (<1,5cm) β) μεσαίους (1,5 – 20cm) και γ) μεγάλους / γιγαντιαίους (>20cm). Μπορεί να έχουν και τρίχες στην επιφάνεια τους.
  • Σπιλοκυτταρικός σπίλος
  • Κυανός σπίλος
  • Σπίλος του Spitz

Μπορεί να εμφανιστεί κακόηθες μελάνωμα σε σπίλους της παιδικής ηλικίας;

Ο κίνδυνος να εμφανιστεί μελάνωμα είναι μεγάλος σε μεγάλο / γιγαντιαίο συγγενή σπίλο (3,5 – 10%) ενώ είναι μικρότερος σε μικρό συγγενή σπίλο (0-4%). Το μελάνωμα εμφανίζεται ως ψηλαφητό οζίδιο εντός του σπίλου και μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος.

Τι είναι η δερματοσκοπική ανάλυση σπίλων και πως παρακολουθούμε τους σπίλους;

Η δερματοσκοπική ανάλυση σπίλων είναι εξέταση με ειδικά όργανα που καλούνται δερματοσκόπια ψηφιακής και μη απεικόνισης. Δίνει την δυνατότητα στον δερματολόγο να εξετάσει βαθύτερες στιβάδες του δέρματος και να αυξήσει την διαγνωστική ακρίβεια.

Η τακτική παρακολούθηση σπίλων στην παιδική ηλικία και εφηβεία δεν είναι τόσο απαραίτητη εκτός και αν συστηθεί από τον δερματολόγο. Ωστόσο τα  παιδιά με μεγάλους / γιγαντιαίους σπίλους πρέπει να παρακολουθούνται από την βρεφική ηλικία και σε όλη τους την ζωή. Επίσης τα παιδιά με οικογενειακό ιστορικό μελανώματος και παιδιά με πολλούς σπίλους (> 100) πρέπει να παρακολουθούνται από την ηλικία των 12-14 ετών.

Πως προστατεύουμε τα παιδιά από την έκθεση στον ήλιο;

Η άμεση έκθεση στον ήλιο νεογνών και βρεφών πρέπει να αποφεύγεται ή να περιορίζεται αυστηρά σε ώρες που ο ήλιος δεν είναι δυνατός όπως νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα.

Τα εγκαύματα με φουσκάλες στην παιδική ηλικία πρέπει να αποφεύγονται διότι διπλασιάζουν τον κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος στην ενήλικο ζωή.

Παιδιά και έφηβοι πρέπει να χρησιμοποιούν πάντα αδιάβροχα αντιηλιακά με δείκτη προστασίας (SPF) >50 και προστασία έναντι της UVB και UVA. Το αντιηλιακό πρέπει να εφαρμόζεται 30min πριν την έκθεση στον ήλιο και ανανεώνεται κάθε 2 ώρες κατά την διάρκεια της έκθεσης.

Είναι ουσιώδες τα παιδιά να παραμένουν στην σκιά, να φορούν T-shirt, καπέλο και γυαλιά ηλίου.

paschalidis-adminΣπίλοι (ελιές) στην παιδική ηλικία